A láncot ugye kenni kell, mert… miért is?

Triviális kérdés, de nem biztos, hogy mindenki csípőből tud felelni rá.
Először is az tévhit, hogy a száraz lánc koptatja el a lánctányért és a lánckerekeket. A kopás abból adódik, hogy maga a lánc kinyúlik és a hosszabb lánc koptatja el a fogakat.
A másik félreértés, hogy a lánc anyaga nyúlik meg. Nem, maguk a láncszemek, gyakorlatilag a az idők végezetéig ugyan akkorák lennének. A láncszemek forgópontjai kopnak ki és mivel nagyságrendileg száz ilyen forgópont van, ezek minimális kopása a lánc teljes hosszán már érezhető, látható “nyúlást” okoz. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen kikopott láncoknak az oldaltartása is romlik, ami miatt az tovább koptatja a lánckerék és a tányér fogait. Kenni kell hát. De mivel?

Nos, kicsit beleástuk magunkat a lánc zsírzásába, olajozásába, waxolásába.
Kérdezgettünk, kutattuk a köz véleményét, mert gyanítottuk, hogy csak a felszínt kapargattuk eddig a sima műszerolajjal és arra jutottunk, hogy mindenki így van ezzel a környékünkön. Megvannak a személyes preferenciák és itt-ott már majdnem a vallásos hit egy-egy termékben, de a tutit nem tudtuk meg.
Úgy döntöttünk tehát, hogy beszerezzük az összes fellelhető és mérvadónak mondható, láncra kenhető/önthető/fújható terméket és kipróbáljuk őket jól. Ez azt jelenti, hogy ha nálunk jártok, ingyen és bérmentve megkapja a láncotok a piacon kapható legmodernebb kenések közül valamelyiket és a visszajelzések alapján pár hónap múlva egy nyári, majd tavasszal egy téli győztest hirdetünk és onnantól az stabilan megvásárolható lesz a boltban.
Természetesen az eredményhirdetéskor az erre regisztrálók között a győztes termékből kisorsolunk egyet.

Jelenleg kipróbálható kenőanyagaink (folyamatosan bővítünk)

olajEgyszerű, közepesen folyékony általános kenőolaj. Olcsó, bárhol beszerezhető.

kettenl-motorex-dry-lube-100ml-twist-clicÁltalános, minőségi láncolaj. Inkább száraz időjárásra.
A gyártó leírása: Láncolaj száraz időjárásra. Hosszú távon víztaszító wax/olaj keverék. Segíti a tökéletesebb váltást. Környezetbe jutva lebomlik. A használatnál sem bőbeszédűbb a csomagolás. Azon túl, hogy nyilván a láncra kell csepegtetni, azt írja, hogy előtte rázzuk fel, nyilván az olajba kevert wax miatt és várjunk néhány percet, mielőtt letöröljük.

Vicceltünk. A WD40 egy csodaszer, de erre a legkevésbé sem való! Komolyan. Ha a lánc annyira rozsdás, hogy WD kell, hogy meginduljon, akkor az már jó eséllyel cserés is. Ha mégsem, akkor is a WD csak tisztít ebben az esetben és ki is szárítja a láncot, tehát a használata után a kenés még indokoltabb, mint annakelőtte bármikor.

pedros synA gyártó a szokásos használati utasítás mellett annyit ír róla, hogy extrém nedves körülmények közé szánja termékét és itt már egy-két órát javasol a kenés és a felesleg letörlése között.
Mivel ez tényleg a rossz időre van szánva, érdemes akkor használni, de miért?
A víznek a nagyobb sűrűségű olajok tudnak inkább ellenállni, de ez a nagyobb sűrűség azt is okozza, hogy a kosz lényegesen könnyebben ragad bele. Valamit valamiért ugye.

pedros ice waxA gyártó azt írja róla, hogy természetes wax alapú lánckenőanyag száraz időjárásra. Védőbevonatot képez a láncon és megakadályozza a szennyeződések megtapadását.
Itt már négy óra várakozás ajánlott a kenés és a felesleg letörlése között. A forgalmazó erre fel is hívta a figyelmet, mert ez víz alapú, a wax felvitele után, tulajdonképpen a kenőanyagnak ki kell száradnia ahhoz, hogy a kenés és a kosztaszítása megfelelő legyen. Pontosan a vízalapúsága miatt csak száraz körülményekre ajánlják, de oda állítólag sokkal jobb, mint az olaj és nem utolsó sorban ez is biológiailag lebomlik.

tf2 plusNem maradhat ki természetesen a gyártók közül a Weldtite sem. 
Ez a típus az első, amin gyárilag Magyar nyelvű leírás van, de ez a leírás nem mond el semmit azon kívül, hogy száraz kenőanyag teflonnal, gátolja a szennyeződést, rázzuk fel, majd ezek után hosszasan ecseteli, hogy mennyire mérgező. Konkrétan jól szellőző helységben használjuk de, hogy hogyan, hagyjuk-e lecsöpögni, megszáradni, ilyesmik, semmi. Kezemre csöppentve gyakorlatilag azonnal megszáradt. Érdekes anyag.

tf2 ultraÉrdekes módon ennek a Weldtite terméknek nincs magyar leírása, de egyáltalán. Vicces, nem tudom min múlik. Az Angol nyelvű leírásból azt hámoztam ki, hogy ez is teflonos természetesen, ezt is fel kell rázni, de itt, mint az egy csúcsterméknél természetes, eléggé mélyen belementek a cucc méltatásába. Víztaszító, hiperellenálló, ultraszáraz, alacsonyabb lánczaj (!) és hasonló szuperlatívuszok. Ha ez mind igaz, ez a legígéretesebb kenőanyag, de egyben messze a legdrágább is. Tesztelni kell, hogy megéri-e.

repsolKizárólag az alaposság jegyében beszereztünk egy nem kimondottan bringára, de láncra való kenőanyagot. Jókat hallottunk róla. Amiért igazán érdekes lehet, hogy ez messze a legolcsóbb az összes közül. Legalábbis ebben a 400ml-es kiszerelésben nagyon megéri. Pontosabban megérheti, ha tényleg jó cucc.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.